Setting

Op Xenophobia I bevonden we ons in De Veste; een gemeenschap die was opgebouwd op het puin van een oude beschaving. Die beschaving van Hiervoor leek op een redelijk nabije toekomstversie van onze eigen (OC) beschaving. Een van de laatste bruikbare elementen van Hiervoor was de Muur, die de Veste beschermde tegen gevaren van Buiten. Maar op Xenophobia I viel deze Muur en volgens protocol vertrokken de Vestenaren naar de KinderPost.

Op Xenophobia II kwamen de Vestenaren aan bij de KinderPost, hoewel niet iedereen het heeft gehaald. De kinderen zaten veilig in de bunker, die het komende half jaar gesloten zal blijven, maar daarbuiten was het niet veilig. De Vestenaren maakten kennis met De Muil van de Woestelingen en met Max, een afgezant van een groep 'kantoormensen'. Max introduceerde de Vestenaren bij de 'kantoormensen', die hen wel wilden helpen. Met een geleend apparaat dat af en toe tikt zijn de Vestenaren op weg gestuurd naar De Waard om daar een krachtbron te vinden die hun Muur weer overeind kan zetten. Een semi-nomadische groep mensen, de Vir, heeft de Vestenaren in kleine groepjes begeleid.

Na een spannende tocht door donkere bossen waarbij een groep zwaarbewapende soldaten ontweken moest worden zijn de meeste groepjes aangekomen bij De Waard (Xenophobia III). Hier troffen ze een gemeenschap aan genaamd Covra; een groep mensen die het land verbouwde en soms ten prooi viel aan een rare, dodelijke, ziekte. Vreemd genoeg zaten hier ook Vestenaren tussen die niet op de KinderPost waren aangekomen en nu grote gaten in hun geheugen bleken te hebben.

Niet ver vanaf het huis van de Covra stond het gebouw waarin zich de krachtbron bevond; een overblijfsel van de kerncentrale Dodewaard. Dit gebouw werd bewaakt door soldaten van De Linie en er liepen Grijze Mannen rond; een sekte-achtige groepering die je maar beter niet van dichtbij kunt zien.

Dankzij een afleidingsmanoeuvre konden de Vestenaren de Grijze Mannen weglokken, voorbij de Liniesoldaten komen en het gebouw binnendringen, waar zij de ene schokkende ontdekking na de andere deden. De lichamen van Casper Woens en Max lagen opgebaard met rare medische instrumenten erbij. Er waren documenten, geschreven op huid. Er werd een brief gevonden van Linda aan De Veste, die nooit was aangekomen maar wel een nieuw licht wierp op de wereld. Misschien leefde Linda zelfs nog wel! In een grote ruimte met een raar apparaat werd de krachtbron gevonden en de Vestenaren maakten dat ze weg kwamen, met achterlating van een aantal voorwerpen en een brief die de schuld voor deze plundering probeerde af te schuiven op Iunct.io (de 'kantoormensen').

Nu zijn de Vestenaren op weg naar De Berg om meer te weten te komen over de verhouding tussen de Linie, de Grijze Mannen en de groep die zij voorheen kenden als de Handelaars. Wat zullen zij ontdekken, en hoe zullen de verhoudingen komen te liggen tussen alle betrokken partijen? De Vestenaren hebben nu de krachtbron als belangrijk onderhandelmiddel. Maar willen de Vestenaren nog wel terug naar hun Veste, nu ze weten wat er Buiten is? We gaan het ontdekken op Xenophobia IV.

Lees verder over: